Кога се препоръчва PAP – тест (цитонамазка) и колко често?

Препоръчително е изследването да се провежда веднъж годишно при всички жени и момичета,които водят полов живот. При жени с повишен риск, изследването се провежда веднъж на шест месеца, или в зависимост от препоръката на лекаря. След 65 – 70-годишна възраст и преустановяване на активния полов живот, е добре да продължи по същия начин или ако има последователни резултати във 2-ра или 1-ва група да се разредят през 3 години.

Как да се подготвите  за PAP – тест (цитонамазка)?

Желателно е поне 24 ч преди цитонамазката да не използвате вагинални тампони, да не правите вагинални промивки и да нямате сексуални контакти. Не използвайте и  вагинални глобули и кремове. Необходимо е още да нямате менструално кървене - оптималните дни за цитонамзка са 10 – 14 ден от менструалния цикъл.

Как се извършва PAP – тестът (цитонамазката)?

Процедурата е сравнително проста и безболезнена и отнема не повече от няколко минути. Извършва се в гинекологичен кабинет, жената се настанява на гинекологичния стол, като гинекологът поставя спекулум във влагалището ѝ за по-добра видимост на шийката на матката (portio vaginalis colli uteri – PVCU) и цервикалния канал (canalis cervicalis – CC). С помощта на четчица се вземат клетки от лигавицата на шийката на матката и цервикалния канал. От взетите клетки се прави натривка върху предметно стъкло/ при класическия ПАП тест/,или се отмиват в специална среда в контейнер с разтвор.Пробата се изпраща в специализирана лаборатория, наречена хистопатологична или цитологична, където се обработват взетата проба. След това материалът се оцветява, фиксира и изследва под микроскоп от лекар – цитопатолог.

Какво се усеща по време на PAP – тестът (цитонамазката)?

Вземането на цитонамазка не е болезнено, въпреки това е възможно жената да усети лек дискомфорт или да има леко кръвотечение след вземането на материал.

Какви са възможните резултати от PAP – тестът (цитонамазката)?
Резултатите от цитологичното изследване се класифицират в пет групи по деленето на Папаниколау:
РАР I – нормални клетки. Не е необходимо никакво лечение;
РАР II – А*  група – нормални клетки, В* група клетки показващи най-често възпалително заболяване. Тук често се налага противовъзпалително лечение.
РАР III – съмнителен резултат;
РАР IV – наличие на единични ракови клетки;
РАР V – наличие на множество ракови клетки.

Ако резултатът от цитонамазката покаже група PAP ІІІ, ІV,V, се назначават допълнителни изследвания за доуточняване на диагнозата и лечение. Тези изследвания могат да бъдат повторен PAP – тест, HPV тест, колпоскопия (с или без биопсия), пробно абразио на цервикалния канал. Ако резултатите от допълнителните изследвания индицират преканцерозни промени, лекарят насочва жената за последващо лечение.