Обикновено първите движения се усещат между 16г.с. и 20г.с. Като има значение дали сте бременна за първи път или за втори и повече. Бременните за първи път, усещат като правило по-късно детските движения, около 20 г.с. до 22 г.с. А бременните за пореден път усещат движенията около 16 – 17г.с. По-слабите жени също могат да усетят движенията по-рано. Тези бременни, чиито плаценти са по предна маточна стена също усещат по-късно движенията на бебето си.

Как се усещат първите движения на моето бебе?

Усещат се като „пърхана на криле на пеперуда“, като „плуваща рибка“, като потрепвания, почуквания, като преминаващи газове. Много по-вероятно е да усетите първите движения, когато си почивате легнали или седнали.

Колко често трябва да ги усещам?

Първоначално ще са много редки. Могът да се усетят няколко движения за един ден, а следващите дни да не усетите движения. Въпреки, че бебето се движи много вие не усещате всички нагови движения. Във втория и третия триместър тези движения стават по-силни, усещате ритници по няколко пъти в денонощието.

Въпреки това не се сравнявайте по движението на бебетата на други бременни жени, защо всичко е много индивидуално. Много от движенията са предизвикани от емоционалността на бременната. От темперамента на жената и нейното спокойствие или възбудимост зависи и темперамента на бебето. Така, че и движенията му ще са повече, ако сте нервни и напрегнати, а ще е спокойно ако и вие сте спокойни.

Кога се усещат най-лесно движенията?

Бременните често споделят, че усещат движенията късно вечер или рано сутрин. Когато сте легнали матката се релаксира и пространството за движение на бебето става повече и то се раздвижва.

Намаляват ли движенията на плода към края на бременността?

По-скоро се променя характера на движение на плода, защото пространството му се ограничава. Затова жените се съветват да се обръщат към лекаря си, ако усетят много бурни движения на плода или не го усетят един ден.

Какво ни показват движенията на плода и защо трябва да им обръщаме внимание?

Бебетата се движат в отговор на случващото се в заобикалящата ги среда. Също така движенията съответстват на състоянието на плода. Те са вид комуникация между бъдещата майка и плода – „ добре съм мамо , спокойно“ или „ не се ядосвай мамо, защото и аз се изнервям и започвам да ритам“.